7. 5. 2024   |   svátek má Stanislav
 

Hrachová kaše

Název Množství a jednotka
žlutý hrách 500 g
bobkový list 1 ks
česnek 5 stroužků
majoránka 1 lžička
pepř
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 12 h.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Hrách zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a necháme přes noc nabobtnat. Přidáme bobkový list, majoránku, osolíme jej a ve stejné vodě, ve které jsme ho namáčeli, ho uvaříme doměkka. V průběhu vaření sem tam přilijeme vroucí vodu, aby se nevyvařila. Ke konci varu by mělo být vody jen tak, aby se hrách nepřipálil, abychom nemuseli zahušťovat moukou (samozřejmě kdo chce, může zahustit). Vyjmeme bobkový list, přidáme utřený česnek a hrách rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Dochutíme solí a pepřem.
Nezahušťuji, není to potřeba, ale můžeme udělat zásmažku na sádle a přidat ke hrachu ke konci vaření.

Varianta: K hrachu na začátku vaření přidám uzené žebro nebo kousek uzeného bůčku vcelku, který po uvaření vyjmu.



 


RECEPTY

Jednoduché zapečené nudle

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Nakrájíme si cibuli nadrobno a... zobrazit recept

RECEPTY

Cibulačka

Postup: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na oleji a másle zpěníme cibulku a... zobrazit recept

RECEPTY

Biftek se šunkou a vejcem

Postup: Bifteky naklepeme, nakrojíme na okrajích, aby se nekroutily, osolíme, opepříme... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí stehno po staročesku

Postup: Horní krůtí stehno omyjeme, na několika místech prošpikujeme slaninou, ze všech... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Koishi

Základ nabídky tvoří originálně a moderně pojatá česká klasika a fusion...